Dlaczego słoiki z przetworami stawiamy do góry dnem?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego słoiki z przetworami stawiamy do góry dnem?
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/IngridHS

– Lato to czas idealny nie tylko na urlop, ale także na robienie przetworów. W jakim celu napełnione słoiki stawiamy nakrętką do dołu? – zastanawia się nasza słuchaczka. Tomasz Rożek śpieszy z wyjaśnieniem.

Posłuchaj

Po co stawiać słoiki do góry dnem? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Słoik, a w zasadzie zakrętka nie jest tylko z metalu, ma też gumową powłokę od środka. Gdy zakręcimy ją i odwrócimy, ta gumowa powłoka ma bezpośredni kontakt z czymś bardzo gorącym, robi się ona bardziej elastyczna i miękka. To jest zresztą znane zjawisko, że guma w wyższej temperaturze robi się bardziej elastyczna i lepiej się dopasowuje do kształtu gwinta słoika – tłumaczy nasz ekspert.

Jak dokładnie wygląda ten proces? Jak na pytanie tego wydania audycji odpowiedziałby Marcin Łukawski? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 22.07.2019
Godzina emisji: 7.16

kr/ml

Polecane