Smak kozich serów z Kaszub

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Smak kozich serów z Kaszub
W Polsce nie ma wielu producentów ekologicznych przetworów z mleka koziegoFoto: Kartinkin77/Shutterstock.com

Honorata i Tomasz Strubiński porzucili pracę w biurze na rzecz własnej hodowli kóz i wyrobu serów. Od Tomasza Strubińskiego dowiedzieliśmy się, co jest ich specjałem i jakim zainteresowaniem cieszą się wyroby z szyldem Kaszubskiej Kozy.

Posłuchaj

Jak wytwarza się kozie sery na Kaszubach? (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Kaszubska Koza, mieszkając jeszcze w dużym mieście, pracując w korporacjach, doszła do wniosku, że zamiast rozmawiać z idiotami, wolałaby rozmawiać ze zwierzakami – wspomina Tomasz Strubiński. Dodaje, że wraz z małżonką dużo czasu spędza w internecie na zdobywaniu wiedzy o wyrabianiu serów. Przyznaje, że Polska nie słynie z serowych tradycji, a sam korzysta z przepisów znajdujących się w książkach z XVIII wieku. 

Mówi, że największym rarytasem jest ser kwasowo-podpuszczkowy nazywany "pijaną kozą". – Jest to ser z okresu dojrzewania, który trzymany jest w pojemnikach, w oparach owocowych nalewek – mówi gość Trójki i z dumą przyznaje, że jest to "jedyny taki ser na świecie". 

Co o kaszubskim serze sądzą Franzuci? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Tomasz Strubiński (właściciel Kaszubskiej Kozy)
Data emisji: 9.05.2019
Czas emisji: 11.32

kb/mk

Polecane