Dlaczego raki robią się czerwone podczas gotowania?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego raki robią się czerwone podczas gotowania?
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Shutterstock.com/zoryanchik

– Raki za życia mogą mieć bardzo wiele różnych kolorów: brązowy, niebieski czy zielony, ale po ugotowaniu rzeczywiście są czerwone – mówi dr Tomasz Rożek. Dlaczego tak się dzieje?

Posłuchaj

Rak, homar i zmiana koloru (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Za ten kolor odpowiedzialny jest barwnik – astaksantyna. Wiąże się on w skorupie raka z białkiem zwanym krustocyjaniną. Barwnik i białko tworzą kompleks. Pod wpływem wysokiej temperatury połączenie to rozpada się i pozostaje jedynie sama astaksantyna, która nadaje pancerzowi skorupiaka czerwony kolor – wyjaśnia ekspert radiowej Trójki.

Co jest źródłem tego barwnika? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 9.04.2019
Godzina emisji: 7.15

kw/ml

Polecane