Jak prawidłowo mrozić grzyby, warzywa i owoce?

– Znam ludzi, którzy mrożą te produkty i jest to dobry pomysł – tłumaczy dr Tomasz Rożek

Jak prawidłowo mrozić grzyby, warzywa i owoce?

Zdjęcie ilustracyjne

Foto: Sahilmiyani/Shutterstock.com

Najlepszy sposób na mrożenie produktów spożywczych (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– W przeciwieństwie do większości przetworów, gdy coś jest dobrze zamrożone, to zachowuje smak, zapach i wiele wartości odżywczych. Należy te produkty oczyścić i osuszyć. Wszystko co chcemy mrozić musimy najpierw porządnie wysuszyć. Pakujemy to potem do woreczków, lub w opakowania plastikowe i umieszczamy w zamrażalniku – mówi dr Rożek. 

Dlaczego tak ważny dla prawidłowego mrożenia jest wybór odpowiedniego opakowania? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 18.12.2018
Godzina emisji: 7.14

ml