Smaki prosto z Gruzji
Wakacyjne wyjazdy to doskonała okazja, aby spróbować przysmaków z całego świata. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu w Gruzji?
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: shutterstock.com/Chudovska

– Jest na przykład takie danie shkmeruli. To kawałki kurczaka z kośćmi, zapiekane w glinianym naczyniu z dużą ilością czosnku i mleka. Jeżeli jesteśmy przy drobiu, to pyszna jest zupa chikhirtma. To bulion z kurczaka z nutą cytryny. Delikatnz, o bardzo ciekawym smaku – tłumaczy Marcin Meller, który wraz z żoną Anną napisał książkę "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji". Para opowiada o swojej miłości do tego kraju i przepysznej kuchni z tamtych stron.
Dlaczego warto spróbować tradycyjnych gruzińskich pierogów? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Meller (dziennikarz, współautor książki "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji")
Data emisji: 9.08.2018
Godzina emisji: 11.21
kw/mk