Gieno Mientkiewicz o polskich serach. Których warto spróbować?
2018-06-28, 12:06 | aktualizacja 2018-07-04, 20:07
– Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów.
Posłuchaj
Jak przyznaje rozmówca Katarzyny Pruchnickiej serowarzy garażowi są nieuleczalnie bezkompromisowi i ogromnie zdeterminowani w poszukiwaniu wiedzy. Nie zawsze jednak tak było. – Jeszcze trzy lata temu strasznie biadoliłem na produkcję serów zgrzytających w zębach, do których dawano tyle ziół, ile koniowi siana. To był rezultat doskonałego zabiegu marketingowego, sery się sprzedawały doskonale, w dobrej cenie – wspomina.
Wyjątkowych serów zagrodowych jest coraz więcej, dlatego – jak wyjaśniła autorka audycji – w wakacyjnych programach będzie gościł co jakiś czas właśnie Gieno Mientkiewicz. Doradzi on nie tylko, dokąd się wybrać, żeby skosztować polskich wspaniałych serów, ale także jak zrobić w domu ser typu gouda.
Zapraszamy do wysłuchania nagrania, w którym Katarzyna Pruchnicka poleca przepis na ser z olejem rzepakowym z góry Świętego Wawrzyńca.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Gieno Mientkiewicz (znawca serów)
Data emisji: 28.06.2018
Godzina emisji: 11.31
gs/mk