"Cwibak to taki przedwojenny keks, tylko lepszy"

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
"Cwibak to taki przedwojenny keks, tylko lepszy"
Zdjęcie ilustracyjneFoto: S_Photo/Shutterstock

– Cwibak zachwyca teksturą i tym, że zachowuje bardzo długo świeżość. Pomimo tego, że to biszkopt, to pod wpływem bakalii jest cały czas tak fajnie wilgotny – mówiła w Trójce Monika Śmigielska, miłośniczka polskiej kuchni międzywojennej.

Posłuchaj

Jak przyrządzić cwibak? (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Według jej słów, cwibak to ciasto, które można porównać do współczesnego keksu.  Śmiem jednak twierdzić, że jest o wiele smaczniejsze  podkreślała Monika Śmigielska.

Przygotowując cwibak, należy wziąć 5 jaj, odważyć tyle mąki, ile ważą 4 jaja oraz tyle samo cukru (ok. 250 g). Białka z czterech jaj ubijamy na sztywną pianę, z cukru i żółtek ukręcamy kogel-mogel, do którego dodajemy jedno całe jajo i mąkę. Masę łączymy z ubitymi białkami i bakaliami w dowolnej ilości. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach, a po upieczeniu polewamy lukrem.

Czym od dzisjeszych bakalii różniły się te używane przed wojną? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (miłośniczka polskiej kuchni międzywojennej)
Data emisji: 27.02.2018
Godzina emisji: 11.15

pg/kw

Polecane