Ciekawy pomysł na twaróg
2018-01-24, 12:01 | aktualizacja 2018-01-24, 14:01
Gieno Mientkiewicz, znawca polskich serów zagrodowych, niezwykły przepis przywiózł wprost z Podlasia.
Posłuchaj
– Odkryłem cudowne suszone twarogi. Robiony jest w ten sposób, że po wygnieceniu klinka solą go na maksa, robią z niego bałwanka i zasypują go w soli na godzinę czy dwie i otrzymują taki ponad kilogramowy klinek twarogu. Następnie go ocierają z tej soli, i osuszają ściereczką, a następnie wkładają go do lnianego woreczka. Wywiesza się go na zewnątrz domu i po trzech, czterech miesiącach powstaje coś niezwykłego – wyjaśnił Gieno Mientkiewicz.
Jak smakuje taki ser? Do czego można go wykorzystać? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Gieno Mientkiewicz (kucharz, znawca polskich serów zagrodowych)
Data emisji: 24.01.2018
Godzina emisji: 11.15
kk/ml