Czy przez makaron woda mocniej wrze? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Czy przez makaron woda mocniej wrze?
– Niedawno słuchacz zapytał: "dlaczego mleko kipi"? W zasadzie odpowiedź jest bardzo podobna – zaznaczył dr Tomasz Rożek.
Zdjęcie ilustracyjne.
Foto: Shutterstock.com/Bildagentur Zoonar GmbH
Dodaj do playlisty
– W makaronie jest skrobia. Ona powoduje powstanie bąbelków, które utrudniają naturalny przepływ energii – podkreśla Tomasz Rożek.
Czy – w kontekście tego zjawiska – kształt makaronu ma znaczenie? Czy w przypadku gotowania ryżu jest inaczej? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 23.01.2017
Godzina emisji: 7.16
kw/ml