Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie?
Jak często zdarzyło się Państwu myć kuchenkę, ponieważ gotujące się mleko wykipiało? Dlaczego taki proces nie zachodzi podczas wrzenia wody?
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Pixabay.com
Dodaj do playlisty
– W mleku odpowiedzialne za kipienie są tłuszcze i białka. Jeżeli woda się gotuje, czyli paruje w całej objętości, to powstają bąbelki, które wypełnione są gazem. Nie jest to powietrze, ale para wodna. Te bąbelki wędrują ku górze i po prostu uciekają – zaznacza dr Tomasz Rożek.
Jaki proces zachodzi podczas gotowania się mleka? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 16.01.2017
Godzina emisji: 7.16
kw/mk