Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie?
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay.com

Jak często zdarzyło się Państwu myć kuchenkę, ponieważ gotujące się mleko wykipiało? Dlaczego taki proces nie zachodzi podczas wrzenia wody? 

Posłuchaj

Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– W mleku odpowiedzialne za kipienie są tłuszcze i białka. Jeżeli woda się gotuje, czyli paruje w całej objętości, to powstają bąbelki, które wypełnione są gazem. Nie jest to powietrze, ale para wodna. Te bąbelki wędrują ku górze i po prostu uciekają – zaznacza dr Tomasz Rożek.

Jaki proces zachodzi podczas gotowania się mleka? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekKrystian Hanke
Data emisji: 16.01.2017
Godzina emisji: 7.16

kw/mk

Polecane