Najlepsza ryba na święta to...
– Wszystko zależy od naszego smaku, gustu i tego, jakie danie chcemy przyrządzić – mówi Joanna Ornoch. Jak dodaje, ważny jest nie tylko gatunek ryby, ale także to, skąd ona pochodzi.
Czym powinniśmy się kierować, wybierając rybę w sklepie?
Foto: Victoria Kurylo /Shutterstoc
– Ryb mamy do wyboru bardzo wiele, a warto wiedzieć co się je. My przed świętami zachęcamy, żeby kupować ryby ze zrównoważonych połowów, czyli takich, które pozwalają zachować ryby w morzach i oceanach dla nas i przyszłych pokoleń – podkreśla rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej z pozarządowej organizacji MSC, działającej na rzecz polepszenia stanu ekosystemów morskich.
O czym mówi znak MSC, którym są opatrywane ryby poławiane zgodnie ze standardami tej organizacji? Czy są różnice w cenie między rybami z połowów certyfikowanych a rybami poławianymi w inny sposób? Zapraszamy do wysłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Joanna Ornoch (organizacja MSC)
Data emisji: 19.12.2017
Godzina emisji: 11.16
gs/iwo