Jak gruba powinna być "pierzynka z soli" do ryby?
2017-12-13, 17:12 | aktualizacja 2017-12-14, 13:12
– Naszym największym przebojem jest jesiotr pieczony w soli. Ryba jest faszerowana bardzo klasycznie: masło, koperek, marchewka – wylicza Magda Trojanowska, prowadząca rodzinny pensjonat.
Posłuchaj
Do soli dodaje się białka i powstałą masą należy obłożyć rybę, powłoka powinna mieć grubość około 1 centymetra. Ważne jest, aby ryba ważyła co najmniej 2 kilogramy. – Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika trzeba pozwolić soli ostygnąć – radzi rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej. Powłokę z soli, na tak przygotowanej rybie, trzeba rozbić tuż przed zjedzeniem.
Jakie dodatki warto podać do ryby? Jak sprawdzić, czy danie jest już gotowe? Wątpliwości rozwiewała Katarzyna Pruchnicka. Zapraszamy do wysłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Magda Trojanowska (prowadzi rodzinny pensjonat w Karkonoszach)
Data emisji: 13.12.2017
Godzina emisji: 11.13
gs/ml