Dlaczego pierogi wypływają na powierzchnię wody? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dlaczego pierogi wypływają na powierzchnię wody?
2017-12-07, 10:12 | aktualizacja 2017-12-11, 11:12
– Za tym wszystkim stoi fizyka – mówi dr Tomasz Rożek, który wprawdzie nie jest specem od gotowania pierogów, ale doskonale zna procesy, które zachodzą dookoła nas.
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
Dr Rożek wyjaśnia, że wypływanie pierogów na powierzchnię wody łączy się z jej wrzeniem i parowaniem. Tłumaczy rolę, jaką w całym procesie odgrywają "wylatujące bąbelki", i podpowiada, co by się stało, gdybyśmy próbowali gotować pierogi na szczycie Mount Everestu.
To jednak nie wszystko. W ramach lekkiej rozmowy na poważny naukowy temat dr Rożek i redaktor Łukawski wymyślają idealny tytuł dla filmowej produkcji z kategorii "kulinarny horror".
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 7.12.2017
Godzina emisji: 7.16
iwo/mk