Dlaczego pierogi wypływają na powierzchnię wody?

– Za tym wszystkim stoi fizyka – mówi dr Tomasz Rożek, który wprawdzie nie jest specem od gotowania pierogów, ale doskonale zna procesy, które zachodzą dookoła nas.

Dlaczego pierogi wypływają na powierzchnię wody?

Zdjęcie ilustracyjne

Foto: marketlan/Shutterstock

Dlaczego pierogi wypływają na powierzchnię wody? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Dr Rożek wyjaśnia, że wypływanie pierogów na powierzchnię wody łączy się z jej wrzeniem i parowaniem. Tłumaczy rolę, jaką w całym procesie odgrywają "wylatujące bąbelki", i podpowiada, co by się stało, gdybyśmy próbowali gotować pierogi na szczycie Mount Everestu.

To jednak nie wszystko. W ramach lekkiej rozmowy na poważny naukowy temat dr Rożek i redaktor Łukawski wymyślają idealny tytuł dla filmowej produkcji z kategorii "kulinarny horror".

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 7.12.2017
Godzina emisji: 7.16

iwo/mk

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.