Dlaczego pierogi wypływają na powierzchnię wody?
2017-12-07, 10:12 | aktualizacja 2017-12-11, 11:12
– Za tym wszystkim stoi fizyka – mówi dr Tomasz Rożek, który wprawdzie nie jest specem od gotowania pierogów, ale doskonale zna procesy, które zachodzą dookoła nas.
Posłuchaj
Dlaczego pierogi wypływają na powierzchnię wody? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dodaj do playlisty
Dr Rożek wyjaśnia, że wypływanie pierogów na powierzchnię wody łączy się z jej wrzeniem i parowaniem. Tłumaczy rolę, jaką w całym procesie odgrywają "wylatujące bąbelki", i podpowiada, co by się stało, gdybyśmy próbowali gotować pierogi na szczycie Mount Everestu.
To jednak nie wszystko. W ramach lekkiej rozmowy na poważny naukowy temat dr Rożek i redaktor Łukawski wymyślają idealny tytuł dla filmowej produkcji z kategorii "kulinarny horror".
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 7.12.2017
Godzina emisji: 7.16
iwo/mk