Dlaczego miesza się posłodzoną herbatę?
2017-11-21, 14:11 | aktualizacja 2017-11-21, 22:11
– Cukier to cząsteczki chemiczne, które bardzo chętnie łączą się w kryształy. Aby je rozerwać, potrzeba dwóch czynników: energii i rozpuszczalnika – tłumaczy dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
Energia w tym równaniu wydaje się być dość oczywista. – Im cieplejsza jest herbata, tym szybciej cukier się rozpuszcza. Pozostaje drugi czynnik, czyli rozpuszczalnik w postaci cząsteczek wody. I tu dochodzimy do sedna. Aby ułatwić rozpuszczanie cukru należy dostarczać w miejsce, gdzie jest jak najwięcej nowych cząsteczek wody – podpowiada dr Rożek.
Kto by się spodziewał, że – zdawałoby się – tak prosta rzecz jak mieszanie herbaty, okaże się tak złożonym procesem? Zapraszamy do słuchania dołączonej audycji, z której można się dowiedzieć więcej o tajemnicach słodzenia.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 21.11.2017
Godzina emisji: 7.16
ml/gs