Brukiew czy ziemniaki? Wspaniałe przepisy na zapiekankę
– Brukiew pojawia się od kilku lat w dobrych warzywniakach i na targach. To zdrowe warzywo. Interesują się już nim najlepsi szefowie kuchni – zachwalała Katarzyna Pruchnicka.
zdjęcie ilustracyjne
Foto: Tatiana Volgutova/Shutterstock
Przepis na zapiekankę z brukwi zaproponował słuchaczom Tomasz Purol. – Brukiew należy pokroić w cienkie plasterki i przełożyć sosem z białym winem, szalotką, tymiankiem, rozmarynem i odrobiną śmietany. Dzięki dodaniu ziół do sosu cała zapiekanka nimi przeniknie – wyjaśnia.
Zapiekankę z brukwi można wykorzystać jako dodatek do wszystkiego: do ryby czy do mięsa, ale także jako samodzielne danie. Jeżeli nie możemy dostać brukwi, możemy przygotować zapiekankę z ziemniakami.
Jak zmienić przyprawy, żeby podkreślić ich smak? Zapraszamy do wysłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Tomasz Purol (szef kuchni)
Data emisji: 10.10.2017
Godzina emisji: 11.15
gs/ab