Co nas szczypie, gdy jemy coś ostrego? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Czy ostry to smak?
2017-09-26, 09:09 | aktualizacja 2017-09-26, 14:09
Papryczki chili, jalapeno, pieprz... Po zjedzeniu większej ilości nasza twarz czerwienieje, robi nam się gorąco, pocimy się, a usta palą nas niczym przypalone ogniem. Jak reagują na to nasze kubki smakowe?
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
– Ostry to wcale nie jest smak, to jest ból. Sygnał do mózgu z języka nie pochodzi z kubków smakowych. Pochodzi z zakończeń nerwowych, które reagują impulsem bólowym – wyjaśniał dr Tomasz Rożek.
Co nas szczypie, gdy zjemy coś ostrego? Zachęcamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której dziennikarz naukowy namawia do małego eksperymentu.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 26.09.2017
Godzina emisji: 7.13
czaj/ml