Skąd bierze się zielony nalot na żółtku? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dlaczego długo gotowane jajka zielenieją?
2017-06-29, 11:06 | aktualizacja 2017-06-29, 11:06
Ugotowanie idealnego jajka często okazuje się być trudniejsze, niż może się wydawać. Z pomocą, jak zawsze przychodzi nauka.
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
- Gdy jajko jest zbyt długo gotowane wydziela się w nim siarkowodór. Wydzielanie tego gazu powoduje, że żółtko otoczone jest sinozieloną otoczką - tłumaczy Tomasz Rożek.
Jak uniknąć przykrego zapachu ugotowanych jajek oraz efektu "zielonego" żółtka dowiedzą się Państwo z nagrania. Zapraszamy do odsłuchania.
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 29.06.2017
Godzina emisji: 7.15
JK