Diabeł morski na talerzu w wykwintnym wydaniu

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Diabeł morski na talerzu w wykwintnym wydaniu
Żabnica nie jest tania, ale bez wątpienia warta spróbowania Foto: V'ron via Foter.com / CC BY-NC

W Ameryce o tej rybie zwykło się mawiać "poor man’s lobster", czyli "homar biednych ludzi", choć jej smak aż prosi się o lepszą rekomendację. Żabnica, nazywana diabłem morskim, odstrasza wyglądem, ale jest smaczna.

Posłuchaj

Jak przygotować żabnicę? (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Na początku żabnica wydaje się trudna do przygotowania, bo ma potrójną skórę, więc bardzo ważne jest to, by zdjąć pierwszą błonę, pokroić ją na filety i ściągnąć kolejną warstwę. Lubię kontrasty, więc oczyszczonego homara faszeruję boczkiem, potem smażę na patelni, by potrawa delikatnie się zarumieniła, po czym wstawiam całość do piekarnika dosłownie na sześć minut - opowiada kucharz Marco Ghia.

Mięso żabnicy ma słodkawy, delikatny smak i jest bardzo soczyste. O jego walorach i sposobach na przygotowanie mówimy w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Marco Ghia (kucharz)
Data emisji:
27.04.2017
Godzina emisji:
11.19

sm/fbi

Polecane