Skorzonera wraca na polskie stoły (A nuż widelec/Trójka)
Skorzonera wraca na polskie stoły
Wczoraj warzywa, dziś mięso. Może w ramach jednego obiadu warto podać schab po toskańsku, o którym mówiliśmy w środę, i dzisiejszą skorzonerę?
Właśnie tak wygląda skorzonera
Foto: shutterstock.com/Peter Zijlstra
Dodaj do playlisty
- To warzywo z grupy starych i zapomnianych, ale odkrytych niedawno na nowo i przeżywających swój renesans. Podobnie jest z pasternakiem czy topinamburem. Skorzonera z wyglądu przypomina korzenie chrzanu, jednak jej smak jest zupełnie inny.
O właściwościach tej rośliny opowiada Tomasz Purol, szef kuchni jednej z najlepszych poznańskich restauracji. Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Tomasz Purol (szef kuchni)
Data emisji: 23.03.2017
Godzina emisji: 11.14
mp/ei