Przepisy na święta od słuchaczy Trójki
2016-12-22, 17:12 | aktualizacja 2016-12-23, 12:12
Katarzyna Pruchnicka tym razem zaprosiła słuchaczy do podzielenia się przepisami świątecznymi. Co ciekawe, żaden z nich się nie powtórzył, co dowodzi temu, że w każdym domu tradycyjne dania przygotowuje się odrobinę inaczej.
Posłuchaj
Jakość barszczy wigilijnego po kalisku, według przepisu babci pani Krystyny Liszewskiej, zależy od jakości buraków - im lepsze warzywo, tym zupa będzie bardziej aromatyczna, głęboko purpurowa i dość słodka. O wyjątkowości tej receptury stanowi fakt, że składa się ona z trzech przygotowanych osobno smaków, które potem łączy się ze sobą. Pełen przepis podajemy w nagraniu audycji.
Karp w śmietanie według przepisu pana Wojciecha Charytona jest dziecinnie prosty, co tym bardziej zachęca do wykorzystania. Nie aż tak proste wydają się śleżyki od pani Magdaleny Girsztoft, według przepisu jej pochodzącej z Litwy prababć. Jak je przygotować? Szczegóły zdradza prowadząca.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Data emisji: 22.12.2016
Godzina emisji: 11.11
sm/fbi