Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Talerz jako narzędzie do trenowania uważności
2016-11-14, 13:11 | aktualizacja 2016-11-14, 13:11
- Dzisiaj żyjemy tak, jak byśmy odhaczali kolejne zadania do wykonania, gubimy swój wewnętrzny rytm. Moment jedzenia to dobra okazja, żeby to przemyśleć - mówiła w Trójce Elżbieta Lange, psychodietetyczka.
Posłuchaj
Gość audycji "Instrukcja obsługi człowieka" zauważał, że często jemy w stresie i pośpiechu, bez zastanawiania się, co spożywamy. - Lepiej dbamy o jakość paliwa do naszego samochodu, niż o jakość paliwa, które dostarczamy naszemu organizmowi - mówiła Elżbieta Lange. W efekcie często łapiemy nadwagę i tracimy poczucie własnej wartości. Sytuację mają naprawić różne wyszukane w internecie diety. Nie jest to jednak droga do harmonii i poczucia szczęścia. - Diety nie mają się prawa udać, jeśli nie rozmontujemy przyczyn naszych problemów: złych emocji i nawyków. Życie od diety do diety prowadzi do frustracji i odrzucenia własnego ciała - dodawała psychodietetyczka.
W audycji mówiliśćmy o nastawieniu, które pozwala żyć w pełni, bez uzależniania tego stanu od aktualnego wskazania wagi.
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Data emisji: 14.11.2016
Godzina emisji: 11.16
bch/mp