Ciasto drożdżowe dla wegan (i nie tylko)
2016-09-15, 15:09 | aktualizacja 2016-09-15, 16:09
- Przywykliśmy do tego, że w cieście drożdżowym muszą być jajka i masło. W mojej kuchni zastępuje je purée z batatów, marchewki lub dyni - mówi Marta Dymek.
Posłuchaj
- Te warzywa mają niezwykle kremowy, słodki miąższ, który sprawia, że ciasto łączy się, jest nawilżone i puchate, takie jak ciasto z dużej ilości jajek i masła - podkreśla Marta Dymek i przekonuje, że to sposób nie tylko zdrowszy (mniej kaloryczny), ale i tańszy.
Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której mówimy, do czego jeszcze można wykorzystać dyniowe purée. A poniżej prezentujemy Trójkowy przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe.
Składniki:
kostka masła
4 jaja
szklanka cukru
szklanka mleka
50 gramów drożdży
4 szklanki mąki
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło, mieszamy wszystkie składniki, zostawiając 3,5 szklanki mąki, i czekamy 15 minut, aż ten drożdżowy zaczyn ruszy. Następnie dodajemy resztę mąki i mieszamy w misce, bo ciasto będzie raczej rzadkie. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wykładamy do formy do pieczenia, układamy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. I gotowe!
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Goście: Marta Dymek (autorka bloga kulinarnego i książki "Jadłonomia")
Data emisji: 15.09.2016
Godzina emisji: 11.14
mk/fbi