Co łączy burzę z szybszym psuciem się jedzenia?
2016-08-24, 16:08 | aktualizacja 2016-08-25, 19:08
Pogoda, obok polityki, jest jednym z najczęściej poruszanych w społeczeństwie tematów. Dlatego tym razem wspólnie z Tomaszem Rożkiem zastanawiamy się, czy w burzowy dzień jedzenie szybciej się psuje...
Posłuchaj
Co łączy burzę z szybszym psuciem się jedzenia? (Pytania z kosmosu/ Trójka)
Dodaj do playlisty
Niektórzy twierdzą, że w czasie burzy mleko niepasteryzowane się zsiada, a niektóre produkty się psują. Istnieje równeż teoria, według której nie powinno się wówczas robić zupy, bo może ona szybko stać się kwaśna.
- Jeśli mówimy o burzach latem, to w takie dni jest większa wilgotność powietrza i wyższa temperatura. Te czynniki niewątpliwie wpływają na szybszy rozwój mikroorganizmów, ale jest to kwestia kilku stopni - mówi Tomasz Rożek. Czy to wystarczy, by jedzenie się zepsuło? Wyjaśniał to Tomasz Rożek.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 24.08.2016
Godzina emisji: 7.16
sm/fbi