Tomasz Rożek tłumaczy, czym jest kożuch na mleku (Pytania z kosmosu/ Trójka)
Czym jest kożuch na mleku?
- Na początku powiem, że jest on odpowiedzialny za to, że mleko kipi - mówi Tomasz Rożek, dziennikarz naukowy.
Mleko okazuje się być nie tylko smaczne (chociaż nie dla wszystkich), ale i fascynujące
Foto: Pixabay/ChristopherPluta
Dodaj do playlisty
Mleko to mieszanina tłuszczów, białek, cukrów, witamin i mikroelementów. Ponieważ to mieszanina, nie wszystkie składnik są w nim rozpuszczone.
Kiedy mleko podgrzewamy, stopniowo ścina się białko i tak zaczyna się proces, którego efektem jest właśnie kożuch. Jak to możliwe? Wszystko tłumaczy Tomasz Rożek, prywatnie smakosz mlecznego kożucha.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 28.07.2016
Godzina emisji: 7.15
ei