Dlaczego ciasto rośnie?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego ciasto rośnie?
Sekretem wyrośniętego ciasta jest znajdujący się w nim gazFoto: Glow Image/ East News

- Jest kilka sposobów na to, żeby ciasto rosło: biologiczny, chemiczny i czysto fizyczny - tłumaczył dziennikarz naukowy Tomasz Rożek.

Posłuchaj

Tomasz Rożek tłumaczy, dlaczego ciasto wyrasta (Pytania z kosmosu/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Sposób biologiczny to wykorzystanie drożdży, które się rozmnażają, tworząc przy tym dwutlenek węgla, dzięki któremu ciasto jest pulchne i większe. Sposób chemiczny zakłada użycie proszku do pieczenia. A w trzeciej opcji - fizycznej - kluczowe jest… przesianie mąki.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 25.07.2016
Godzina emisji: 7.15

ei

Polecane