20-lecie międzywojenne inspiruje do gotowania

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
20-lecie międzywojenne inspiruje do gotowania
Okazuje się, że przepisy kulinarne sprzed lat nadal można z powodzeniem stosować, o czym przekonywaliśmy w audycji "A nuż, widelec" (na zdjęciu uczennice podczas nauki gotowania, zdjęcie z 1933 r.)Foto: nac.gov.pl

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna.

Posłuchaj

Agnieszka Jeż opowiada o kuchni 20-lecia międzywojennego (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Grochówka na wędzonej flądrze, zupa cytrynowa, tymbaliki z młodej marchewki, czy gulasz z węgorza - przepisy między innymi na takie dania znaleźć można w książce "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów". Do tego są w niej też opisy obyczajów i obowiązków związanych z kuchnią, zdjęcia, dawne reklamy produktów kulinarnych i restauracji.

Autorka publikacji Agnieszka Jeż zdradziła w Trójce, jak dotarła do przepisów i w jaki sposób ówczesne porady kulinarne pozwalały wykorzystać produkty spożywcze do ostatniego grama. Wytłumaczyła też, dlaczego pani domu w 20-leciu międzywojennym miała bardzo ciężko, a jej los mógł wzbudzać współczucie. Dla fanów historycznych wycieczek kulinarnych był również przepis na placuszki z twarogu serwowane z cukrem pudrem.  

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Jeż (autorka książki "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów")
Data emisji:
11.05.2016
Godzina emisji: 11.16

ei/mk

Polecane