Średniowiecze na naszych talerzach

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Średniowiecze na naszych talerzach
Zdjęcie ilustacyjneFoto: Pixabay/Fuji01/CC0 Public Domain

W dniach 9 i 10 kwietnia odbywał się Toruński Festiwal Smaków pod hasłem kuchni krzyżackiej. Czy średniowieczne podejście do jedzenia można odnaleźć we współczesnej kuchni?

Posłuchaj

Średniowiecze na naszych talerzach (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Okazuje się, że do dziś czerpiemy z tzw. średniowiecznej dietetyki humoralnej. - Wierzymy, że herbatka z imbirem wyleczy nas z przeziębienia, a rosół postawi na nogi. Na dietetyce humoralnej oparta jest też wiedza zielarska - mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika i tłumaczy m.in., skąd pochodzi ta nazwa.

Katarzyna Pruchnicka podczas Toruńskiego Festiwalu Smaków miała okazję spróbować, jak smakowały dawne musztardy albo piernikowy sos krzyżacki. Wedle jakich receptur powstają one obecnie? Kto je przygotowuje? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Goście: prof. Jarosław Dumanowski (Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Instytutu Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu), Józef Siadak, Barbara i Janusz Adamczykowie (uczestnicy Toruńskiego Festiwalu Smaków)
Data emisji:
14.04.2016
Godzina emisji: 11.16

mk/ei

Polecane