Przepis na polską wersję włoskiej panna cotty
2015-09-16, 15:09 | aktualizacja 2015-09-18, 13:09
- Polska panna cotta wygrywa z włoską przede wszystkim dlatego, że nasza jest bardzo lekka - mówi Tomasz Jakubiak, szef kuchni i autor programów kulinarnych.
Posłuchaj
Polski deser zamiast tłustej śmietanki zawiera zsiadłe mleko, dlatego też jest mniej kaloryczny. Tomasz Jakubiak przekonuje, że po zjedzeniu białej pyszności możemy poczuć, jakbyśmy zjedli "waniliową chmurkę".
Co ciekawe, nasza polska wersja absolutnie nie jest wtórna wobec włoskiego przysmaku. - Okazuje się, że nie tylko Włosi wpadli na to, by połączyć jakąś formę nabiału i zrobić z tego deser. Podobno w naszych górach przepis istniał już od pokoleń - dodaje szef kuchni i podaje w audycji dokładne proporcje wszystkich składników oraz instrukcje, jak przygotować panna cottę.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Tomasz Jakubiak (szef kuchni i autor programów kulinarnych)
Data emisji: 16.9.2015
Godzina emisji: 11.15
fbi/ei