Kiedyś Słowianie zajadli się tłuknem
Jednym tchem na liście kulinarnych odkryć wymieniają ją archeolodzy, etnografowie, etnobotanicy i kulturoznawcy.
A audycji "A nuż, widelec" opowiadaliśmy o zaskakującej potrawie, którą przygotowuje się z owsa
Foto: Pixabay.com/SerwisBaybyPl
Jest to potrawa, która w starej kuchni słowiańskiej stanowiła punkt wyjścia do wielu innych dań. Do tego jest niezwykle prosta.
Przygotowuje się ją z prażonego owsa. Jak? O tym w audycji opowiadali goście Katarzyny Pruchnickiej, autorzy książki "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" Hanna i Paweł Lisowie. Pani Hanna przyznała przy tym, że początkowo danie miało smak potrawy dla prosiaków. Aż tu nagle po godzinie…
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Hanna i Paweł Lisowie (autorzy książki "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków")
Data emisji: 3.09.2015
Godzina emisji: 11.15
ei/mp