Warzywa korzeniowe w roli głównej
2015-05-07, 13:05 | aktualizacja 2015-05-07, 14:05
- Seler czy pietruszkę można upiec na słodko lub na słono, można z nich przygotować fajną zupę krem czy purée - mówi Marcin Kuc, autor bloga kulinarnego.
Posłuchaj
Mówiliśmy już o pysznych warzywnych pasztetach, w których jako podstawa doskonale sprawdza się np. seler, a to tylko jedna z wielu propozycji. Marchewki, pietruszki czy właśnie wspomniany seler - zazwyczaj je gotujemy lub używamy do przyrządzenia bulionu. Tymczasem nie ma nic lepszego i prostszego niż wrzucenie ich do pieca. A pora ku temu doskonała, bo już za chwilę pojawią się pierwsze młode warzywa korzeniowe i aż żal wygotowywać z nich cały smak.
Jak przyprawić i przyrządzić młode warzywa? Czy mogą one stanowić główne danie obiadowe? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego dźwięku.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Kuc (autor bloga kulinarnego)
Data emisji: 7.05.2015
Godzina emisji: 11.15
mk/ei