Warzywa korzeniowe w roli głównej

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Warzywa korzeniowe w roli głównej
Smakosze z niecierpliwością czekają na młode warzywaFoto: Glow Images/East News

- Seler czy pietruszkę można upiec na słodko lub na słono, można z nich przygotować fajną zupę krem czy purée - mówi Marcin Kuc, autor bloga kulinarnego.

Posłuchaj

Warzywa korzeniowe w roli głównej (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Mówiliśmy już o pysznych warzywnych pasztetach, w których jako podstawa doskonale sprawdza się np. seler, a to tylko jedna z wielu propozycji. Marchewki, pietruszki czy właśnie wspomniany seler - zazwyczaj je gotujemy lub używamy do przyrządzenia bulionu. Tymczasem nie ma nic lepszego i prostszego niż wrzucenie ich do pieca. A pora ku temu doskonała, bo już za chwilę pojawią się pierwsze młode warzywa korzeniowe i aż żal wygotowywać z nich cały smak.

Jak przyprawić i przyrządzić młode warzywa? Czy mogą one stanowić główne danie obiadowe? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego dźwięku.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Kuc (autor bloga kulinarnego)
Data emisji: 7.05.2015
Godzina emisji: 11.15

mk/ei

Polecane