Wytrawny przysmak prosto od... kozy

Kozie mleko i ser mają wyrazisty, nieco cierpki smak i aromat, przez co nadają charakter wielu daniom. - Ser można dodać do ravioli albo sałatki z figami - podsuwa pomysły Monika Pęcikiewicz, reżyserka teatralna i właścicielka restauracji Rozbrat 20.

Wytrawny przysmak prosto od... kozy

Foto: Glow Images / East News

Pomysły na wykorzystanie w kuchni koziego nabiału (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Kozie mleko i kozie sery są przez nas dużo lepiej przyswajane niż ich krowie odpowiedniki. Poza tym kozy to bardzo zdrowe zwierzęta: potrafią lepiej bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska i mają zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogłyby przedostać się do mleka.

W audycji "A nuż, widelec" pochylamy się tym razem nad deską z kozimi przysmakami... - Zbliża się sezon na szparagi. Będą fantastyczne, gdy podamy je z kozim jogurtem przyprawionym ziołami, ale też z kozim twarogiem - uważa Monika Pęcikiewicz.

W audycji dzielimy się też pomysłem na sernik z kozim serem i pyszne, wykwintne kanapeczki z grzanek, sera i konfitury cebulowej.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Pęcikiewicz (reżyserka teatralna i właścicielka restauracji Rozbrat 20)
Data emisji: 23.04.2015
Godzina emisji: 11.15

fbi/iwo

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.