Listek listkowi nierówny, czyli uwaga na pestycydy
W Polsce i nie tylko można zauważyć, że nastała zdrowa moda na zielone koktajle warzywne i owocowe. Uważajmy jednak na pułapki...
W audycji wyjaśniamy, jakie warzywa i owoce wybierać, by nie narażać się na pestycydy
Foto: Pixabay/CC/EvolvingScenes
Bogusława Matuszewska z Totomato, miejsca w którym można zjeść i kupić ekologiczną żywność, ale też pogłębić swoją wiedzę na różnego typu kulinarnych warsztatach, przestrzega przed niekontrolowaną namiętnością do zielonego. Wyjaśnia w audycji, które owoce i warzywa powinniśmy kupować w sklepach z ekologiczną żywnością. Część płodów rolnych jest bowiem wyjątkowo często narażona na znaczne ilości pestycydów. Jeśli kupimy je w zwykłym sklepie, narażamy się na jedzenie chemicznych dodatków.
W audycji zdradzamy też kilka pomysłów na winegrety, czyli sosy do sałatek na bazie oliwy, czegoś kwaśnego (może to być sok cytrynowy, pomarańczowy, ocet winny albo balsamiczny), czegoś słodkiego np. miodu i odrobiny musztardy.
Czekam na państwa pomysły na sosy do sałatek pod adresem widelec@polskieradio.pl.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Bogusława Matuszewska (sklep Totomato)
Data emisji: 16.04.2015
Godzina emisji: 11.15
fbi