Wegański sposób na caprese
2015-04-15, 12:04 | aktualizacja 2015-04-15, 16:04
Sałatka w kolorach włoskiej flagi może cieszyć także tych, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego.
Posłuchaj
Bazowe produkty caprese to: pomidory, mozzarella i bazylia. W sałatce znajdziemy jeszcze pesto bazyliowe, oliwę z oliwek i często ocet balsamiczny. Caprese może być również makaron, czyli pasta caprese. Do gorącego makaronu wrzucamy pokrojoną w kostkę mozarellę, pomidory, poszatkowaną bazylię i polewamy całość oliwą. Dobrze smakuje tu grubo mielona sól i pieprz. Pomidory są surowe i soczyste, a mozarella lekko się rozpływa na gorącym makaronie.
Tym, którzy jednak unikają mozzarelli, polecamy przepis na caprese proponowany przez Urszulę Gronowską, współwłaścicielkę wegańskiej restauracji W gruncie rzeczy. Kluczowe produkty nasz gość proponuje zastąpić innymi produktami. Jakimi? Zapraszamy do wysłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Urszula Gronowska (restauratorka)
Data emisji: 15.04.2015
Godzina emisji: 11.15
bch/mk