Parfait, czyli deser idealny
2015-02-04, 14:02 | aktualizacja 2015-02-04, 15:02
Parfait to inaczej domowe lody, których podstawą są ubite z cukrem żółtka i ubita śmietana. Wachlarz dodatków jest nieograniczony: czekolada, wafelki, owoce...
Posłuchaj
Katarzyna Pruchnicka proponuje parfait według przepisu Rafała Hreczaniuka, szefa kuchni restauracji Tamka 43. Do przygotowania deseru potrzebujemy:
- 120 gramów białej czekolady
- 40 gramów masła
- 2 łyżki cukru
- 150 ml śmietanki 36% kremówki
- 40 ml wiśniówki lub dobrej nalewki wiśniowej
Oraz 2 stołowe łyżki pasty pistacjowej - można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ma jedna wadę - jest niestety droga. Można w zastępstwie spróbować bardzo dokładnie zmiksować niesolone pistacje z odrobiną oleju (takiego, który nie ma wyraźnego aromatu - nie może być to oliwa z oliwek ani olej rzepakowy)
Rafał Hreczaniuk opowiada w audycji, jak krok po kroku przygotować cały deser.
Dodajmy jeszcze, że przy robieniu parfait ważne jest, by przy łączeniu ubitych, ustabilizowanych karmelem żółtek i masła z czekoladą dodawać żółtka do masy czekoladowej, a nie odwrotnie. Dzięki temu masa będzie puszysta.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Rafał Hreczaniuk (szef kuchni restauracji Tamka 43)
Data emisji: 04.02.2015
Godzina emisji: 11.15
(fbi/mp)