Zupa-krem selerowo-dyniowo-imbirowa
Chcemy w pełni wykorzystać jesienny czas, w którym to zdecydowanie króluje dynia. Polecamy więc, jak mówi nasz dzisiejszy gość - Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus - "banalną w wykonaniu" rozgrzewającą i aromatyczną zupę.
Dynie są w październiku najtańsze i najsmaczniejsze
Foto: Glow Images/East News
Na początek należy przygotować korzenie selera i imbiru oraz dynię, jej odmiana jest w zasadzie dowolna. A jakie powinny być proporcje składników? - Do dwóch części pokrojonej w kostkę dyni dodajemy dwie części pokrojonego w kostkę selera. Ilość imbiru zależy od tego, jak bardzo chcemy, by jego aromat był wyczuwalny - tłumaczy Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus.
Następnie należy zeszklić na oliwie z dodatkiem masła pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, po czym na patelnię przełożyć dynię, selera i imbir. Gdy warzywa nieco zmiękną, zalewamy całość bulionem drobiowym. Na koniec wszystko blendujemy i przelewamy do miseczek.
Są jeszcze dwa ważne składniki, które dodajemy tuż przed podaniem... One będą świadczyć o niepowtarzalności zupy. Co to takiego? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej do artykułu audycji, którą poprowadziła Katarzyna Pruchnicka.
A oto przepisy naszych słuchaczy na potrawy z dyni:
Marmolada Tomków z gruszek i dyni
Od pana Tomasza Dziegielewskiego
SKŁADNIKI:
- gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych - 1 kg
- dynia obrana i bez nasion - 1½ kg
- cukier - 200 g
- woda – ½ szk.
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Obrane i oczyszczone gruszki i dynię pokrój w grubą kostkę i przełóż do rondla z grubym dnem. Dodaj wodę, cukier, korę cynamonu i gotuj pod przykryciem, aż gruszki i dynia zaczną się rozpadać. Odkryj rondel, przestaw go na mniejszy ogień i często mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Odstaw do wystygnięcia. Następnie przenieś słoiki do piwnicy.
Sok z dyni od pani Pauliny Miśkiewicz
Sok z dyni jest bardzo zdrowy i entuzjastycznie przyjmowany przez wszystkich fanów Harrego Pottera:D
Składniki możemy dodawać w dowolnych ilościach - zależy, co kto lubi.
Surowa dynia
Pomarańcze
Marchewka (na dużą, 3 kg. dynię, daję zwykle około pół kg marchwi)
Świeży imbir
Cynamon
Miód
Grejpfrut albo cytryna
Dynię należy obrać i pozbawić pestek, pomarańcze także obrać, a marchew i imbir oskrobać. Wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę. Jeśli pomarańcze nie są wystarczająco kwaśne, to można też dodać sok z grejpfruta albo cytryny. Świeży imbir wypuszcza dość dużo intensywnego soku, więc pół korzenia średniej wielkości wystarczy.
Całość słodzimy miodem - żeby lepiej się rozpuścił w soku, można go podgrzać nad ogniem. Sok doprawiamy cynamonem. Na chłodne dni pasuje do soku szczypta chilli.
Swieży sok z samej dyni pięknie pachnie i ma bardzo delikatny smak. Dlatego warto dodawac resztę składników w małych ilościach i sprawdzać jaka konfiguracja najlepiej nam pasuje.
Taki sok można doprowadzić do lekkiego wrzenia i przelać do słoików. Zawekowany może stać tak samo długo jak zwykły kompot.
Placki dyniowe z zielonym sosem od pani Bernadety Fengier
Placki:
1 kg dyni
25 dag marchewek
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki pestek słonecznika (może być więcej)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło do smażenia
Sos:
1,5 pojemnika (30 dag) kwaśnej śmietany
0,5 pęczka natki pietruszki
0,5 pęczka szczypiorku
sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa, mielona słodka papryka
Dynię i marchewki obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z rozmąconymi jajkami, pestkami słonecznika i mąką ziemniaczaną. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym maśle.
Zieleninę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Placuszki układać na talerzu, polać odrobiną sosu, resztę sosu podać w sosjerce.
Audycji "A nuż, widelec" można słuchać w środy i czwartki o godz. 11.15.
(fbi/mk)