Przepyszna kolorowa tarta z burakami
2014-10-03, 14:10 | aktualizacja 2014-10-03, 17:10
Tym razem mamy dla Państwa kilka propozycji na wykorzystanie buraka - warzywa niezwykle inspirującego!
Posłuchaj
Burak to warzywo dające kucharzowi duże pole do popisu. Można go zetrzeć na grubej tarce i, podobnie jak z ziemniaka, zrobić z niego pyszne i zdrowe buraczane placki. Ważne, żeby przed połączeniem buraka z mąką i jajkiem odstawić go na chwilę na sitko, żeby puścił nadmiar soku.
Ugotowane buraki można też pokroić w grube plastry, podsmażyć na oliwie i occie balsamicznym z miodem, a potem ułożyć na rukoli. Na gorące buraki warto położyć plastry koziego sera. Do tego podprażone pestki z dyni, odrobina oleju dyniowego - taki zestaw smakuje zupełnie niewiarygodnie!
W małym barze o wdzięcznej nazwie "Palce Lizać" Katarzyna Pruchnicka zobaczyła smakowicie wyglądającą, czerwono-żółto-białą tartę. Czerwony kolor nadały oczywiście buraki.
- Teraz jest sezon na buraki, dynie, patisony. Do buraka dodałam podsmażonego patisona, pokrojonego w półksiężyce oraz tymianek. Do tego kozi ser. Zestawienie: burak, kozi ser i tymianek jest wyśmienite! Całość zalewamy masą jajeczną, czyli jajkami wymieszanymi ze śmietaną 30% i odrobiną soli - opowiada Karina Zuchora, autorka przepisu na tartę.
Całość wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika. Taka tarta najlepiej smakuje z sałatą i winegretem. Tarta to w ogóle wspaniałe pole do popisu. Stałe jest tu tylko kruche bądź półkruche ciasto i masa jajeczna. To, co dodamy do tej podstawy zależy od naszej fantazji lub tego, co mamy w lodówce. W tym okresie mogą to być np. grzyby, szpinak, upieczona dynia, cukinia albo kasza gryczana pomieszana z twarogiem.
Bardzo ważne w tarcie jest odpowiednio przygotowane ciasto. Jak je zrobić? Dokładną instrukcję znajdą Państwo w dołączonej do artykułu audycji, którą poprowadziła Katarzyna Pruchnicka.
Czekamy też na Państwa przepisy na tarty: widelec@polskieradio.plm.
Audycji "A nuż, widelec" można słuchać w środy i czwartki o godz. 11.15.
(fbi/mp)