Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Uwaga na gluten - on może nieźle namieszać w naszych organizmach
2014-04-16, 14:04 | aktualizacja 2014-04-18, 14:04
Nie trzeba jeść golonki, smażonej ryby, tłustej gęsi czy jaj w majonezie, żeby przejść zawał. Często zdarza się, że organizm atakuje sam siebie. Dlaczego tak się dzieje?
Posłuchaj
Pewne pokarmy, u osób które mają do tego predyspozycje, mogą powodować malutkie szczeliny w układzie trawiennym. Mikroskopijne dziurki sprawiają, że układ trawienny nie jest szczelny, a to ma wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. - Układ odpornościowy w odwecie zaczyna atakować, tak jak wojsko na granicy, gdy trwa nielegalny przemyt - wyjaśnia sytuację Małgorzata Desmond, dietetyk.
Więcej rozmów na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach
Gość "Instrukcji obsługi człowieka” podkreśla, że tego typu sytuacja może skutkować chorobami autoimmunologicznymi. - Na przykład chorobą Hashimoto - mówi dietetyk w rozmowie z Grażyną Dobroń.
Za powstawanie w układzie trwiennym szczelin odpowiedzialne są pokarmy, w szczególności te, które zawierają gluten. - Czyli białko, które znajduje się w pszenicy, jęczmieniu, życie i orkiszu - wymienia Małgorzata Desmond i dodaje, że gluten jest bardzo ciężki do strawienia.
Nasz układ odpornościowy zaczyna atakować organizm, powstają stany zapalne. - Takie są początki miażdżycy. To pierwszy krok do zawału - przestrzega dietetyk.
Na "Instrukcję obsługi człowieka" zapraszamy od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.
(ah, gs)