Podróże ze smakiem
z 0
O audycji
"Pokaż mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś" - mawiał francuski pisarz, prawnik, epikurejczyk i… gastronom. Jego "Fizjologia smaku" stała się "biblią" smakoszy i kucharzy. Te słowa stały się mottem "Podróży ze smakiem – autorskiego programu Anny Kwiatkowskiej.
Dziennikarka, podróżniczka, autorka książek od dwudziestu lat podróżuje po wszystkich kontynentach, kolekcjonując historie jedzenia i przepisy kulinarne. Każdy odcinek "Podróży ze smakiem" to historia jednego produktu lub jednej potrawy – używamy ich codziennie, ale czy wiemy, jak zmieniały historię świata, jak kształtowały naszą tożsamość?
Goździki, cynamon, pieprz - to dla nich nasi przodkowie podejmowali ryzyko zamorskich podróży i odkrywali nowe lądy. Wino, oliwa, chleb stały się fundamentami nie tylko kuchni, ale także europejskiej kultury. Pomidory, chili i indyk otworzyły hiszpańskim konkwistadorom drogę do podboju Nowego Świata.
Historyczne fakty, anegdoty, opowieści z podróży, mnóstwo praktycznych rad i goście, których pasją jest odkrywanie i tworzenie smaków – to wszystko w "Podróżach ze smakiem" w każdą niedzielę po godz. 12.05. A także o tym, jak ulotne aromaty, smaki i historie inspirowały artystów, malarzy, pisarzy i muzyków. Czy pomidor albo oliwka mogą być tematem dla dawnych współczesnych twórców? O tym przekonają się słuchacze "Podróży ze smakiem".