To one nadają życiu smak!

- Mieszamy, próbujemy, eksperymentujemy. Każda partia przetworów jest trochę inna, mimo że do ich przygotowania używam tego samego przepisu, ale zawsze dam czegoś więcej, czegoś innego mniej - opowiada Agnieszka Pietrusiak, autorka bloga "Mówią Weki".

To one nadają życiu smak!

Na co początkujący kucharze powinni zwrócić uwagę? Zdaniem rozmówczyni Natalii Grzeszczyk najważniejsze jest żeby słoik dobrze się zapasteryzował. Najprościej to sprawdzić stukając w pokrywkę.

Foto: Glow Images/East News

To one nadają życiu smak! (Do południa/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Przetwory można robić na tysiąc sposób. Doskonałym tego przykładem są tzw. krokodylki, czyli ogórki na ostro. - Przygotowuję je w plasterkach z czosnkiem i chili. Wiem, że niektórzy robią je z musztardą lub musztardą i miodem, albo z curry. Takie ogórki doskonale pasują do popularnych burgerów, na kanapkę. Można zrobić z nich prostą sałatkę - wylicza gość "Do południa"

Inspirują nas blogi kulinarne i…

Jak przyznaje na pewno łatwiej wziąć słoik z półki w sklepie. - Ale czy na tym polega jakoś życia? Można coś zrobić szybciej, można wpaść w bylejakość. Ale czy nie lepiej usiąść z kimś na kanapie wypić kawę, zjeść domowy chleb z domowymi powidłami? Życie składa się z drobiazgów, które nadają życiu smak - mówi z przekonaniem Agnieszka Pietrusiak.

Audycję przygotowała i prowadziła Joanna Mielewczyk.

Na audycję "Do południa" zapraszamy od poniedziałku do czwartku od godz. 9.00 do 12.00.

(gs)