Trójka|Zapraszamy do Trójki - ranek
Sposoby na upał, czyli jak oszukać temperaturę
2013-08-08, 11:08 | aktualizacja 2013-08-08, 17:08
W najbardziej upalne dni, gdy słupek rtęci niebezpiecznie zbliża się do 40 stopni, warto uruchomić wyobraźnię, bo są sposoby na to, by nie odczuwać upału.
Posłuchaj
Grażyna Dobroń, dziennikarka radiowej Trójki uważa, że odczuwanie gorąca można... wyłączyć. - Można mentalnie stanąć pod zimnym wodospadem i czuć, jak opływa nas strumień wody, ale mogą to zrobić osoby, które mają plastyczny, elastyczny i rozbujany umysł - wyjaśnia dziennikarka.
Sztuczka nie uda nam się, jeżeli będziemy sobie wyobrażali siebie prosto np. w zamkniętej lodówce. - Naszą wyobraźnię musimy uruchomić co do ostatniego centa - podkreśla Grażyna Dobroń.
By w tak upalny dzień schłodzić organizm trzeba pić, a również jeść odpowiednie potrawy. - Warto jeść owoce, najlepiej takie, które zawierają substancje zmniejszające temperaturę - mówi Michał Mularczyk, lekarz internista.
W jakich owocach znajdziemy odpowiednie składniki? Po jakie potrawy warto sięgać w upalne dni? Zapraszamy do wysłuchania materiału Izabeli Woźniak.
Porannego pasma "Zapraszamy do Trójki" można słuchać od poniedziałku do soboty między godziną 6.00 a 9.00.
(ah)