Polak na urlopie: nic to, że różne porcje flaków trącały całą gamą innych smaków
Flaczki z puszki, chleb ze smalcem czy paprykarz szczeciński to wciąż poszukiwane potrawy, którymi nie pogardzi polski turysta na wczasach. Ale, jak mawiał Diderot, głos sumienia i głos honoru brzmią cichutko, gdy kiszki marsza grają.
Foto: PAP/JACEK TURCZYK
"Flaczki zakrzewskie w restauracji +Pod sosną+ smakują nam latem, jesienią, zimą oraz wiosną. Z lekka przydymione, choć zdarzało się wśród różnych porcji owych flaków, że trącały niejednokrotnie całą gamą innych smaków” - śpiewa zespół Blues Flowers, który zainspirowany sztuką kulinarną znad Wisły nagrał piosenkę wiele mówiącą o tym, co Polacy chętnie jedzą.
>>> "Wakacjo Leggins" - nowy letni cykl w Trójce
Tytułowe flaczki nie przez przypadek stały się natchnieniem autora. Obok pachnącej ryby z nadmorskiej smażalni, parówek w bułce z doskonale dobranymi proporcjami musztardy i sosu z pomidorów, a także chleba ze smalcem podanego z wchodzącym w proces fermentacji ogórkiem, to wciąż ciesząca się dużą popularnością wśród urlopowiczów potrawa.
Jak powinni się odżywiać wypoczywający i co może nam uratować życie podczas urlopu?
Do wysłuchania odcinków zapraszamy codziennie od poniedziałku do czwartku w porannym "Zapraszamy do Trójki" (godz. 6.00 - 9.00) już od 1 lipca.
(ah)