Nieobliczalny serowar na Malta Festiwal w Poznaniu
2013-06-28, 11:06 | aktualizacja 2013-06-28, 12:06
Sztuka to nie tylko teatr, ale także kulinaria - przekonuje dyrektor Instytutu Teatralnego i znany krytyk kulinarny Maciej Nowak.
Posłuchaj
W ramach Generatora Malta, w czwartki o godz. 18.00, Maciej Nowak prowadzi rozmowy z pasjonatami kuchni z terenu Wielkopolski, którzy z gotowania uczynili sztukę.
- Niegdyś nie wypadało mówić o gastronomii, łączyć kwestie duchowe z kwestiami żołądka. Smakoszostwo należało do instynktów niższego rzędu. Ale to się zmienia. Rewolucja obyczajów doprowadziła do tego, że zaczęliśmy myśleć o gotowaniu jako o czymś kreatywnym, czymś, w czym może się realizować filozofia twórczości. Przecież w kuchni też dochodzi do przemiany, która jest podstawą sztuki. Z czegoś, co wydaje się pozbawione ducha artysta tworzy kreację, przekracza fizyczne uwarunkowania surowca - tłumaczy rozmówca Barbary Marcinik.
Więcej informacji o Malta Festival znajdziesz tu >>>
Gościem pierwszego spotkania zatytułowanego "Głód Macieja Nowaka" był mistrz piekarnictwa Kazimierz Kucz, który udowodnił, że chleb to nie tylko mąka, woda i trochę soli, ale także wielka filozofia. Nowak porozmawiał także z Markiem Grądzkim, który od kilku lat przygotowuje pod Poznaniem sery własnego pomysłu. - Grądzki jest uznawany za jednego z najbardziej nieobliczalnych serowarów zagrodowych w Polsce. U niego wszystko jest do końca i wszystko jest z lekką przesadą - mówi gospodarz spotkania.
Więcej informacji o Malta Festival znajdziesz tu >>>
Zapraszamy do wysłuchania całego materiału Barbary Marcinik.
Malta Festival w Poznaniu potrwa do 20 lipca. Patronem medialnym wydarzenia jest radiowa Trójka.
Zapraszamy do słuchania relacji z festiwalu na antenie Trójki.