Kulinarne czary-mary dla alergika
2013-06-05, 12:06 | aktualizacja 2013-06-19, 18:06
- Konrad nauczył nas, że warto odżywiać się zdrowo. To, że on jest alergikiem jest po coś, dzięki niemu wszyscy odżywiamy się zupełnie inaczej. Jak się ma alergika w domu, trzeba spojrzeć na to kompleksowo - mówi Katarzyna Jankowska znana jako Mama Alergika.
Posłuchaj
Całą rodziną przeszli na dietę Konrada. Przez rok byli na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej, którą Mama Alergika wspomina koszmarnie. - Teraz tworzenie tych wszystkich potraw nie stanowi dla mnie problemu, ale kiedyś czułam się załamana i bezsilna - opowiada Joannie Mielewczyk.
- Konrad ma alergię zarówno pokarmową wziewną jak i zdiagnozowane AZS. Alergia pokarmowa od samego początku eliminowała produkty mleczne, do tego doszły jajka. Cały czas jest uczulony na soję. Wcześniej z diety były wyeliminowane kurczaki, wołowina, orzechy. Różnie bywa z mlekiem kokosowym, mleko kozie odpada. Nie używamy miodu - wylicza pani Katarzyna.
Dziś pani Katarzyna ma w kuchni 21 rodzajów mąki. Nie gotuje zup na kawałku kurczaka. Zręcznie porusza się w gąszczu ograniczeń, jakie nakłada alergia. Na blogu zgromadziła już ponad 400 przepisów-patentów dla małych i większych alergików.
Zapraszamy do odwiedzenia bloga Mamy Alergika.
- Alergia mojego dziecka mnie już nie przeraża. Konrad rozumie swoją odrębność. Cały czas mu pokazuję, że trzeba szukać pozytywnych stron w tym w jakiej sytuacji się znajdujemy. U niego to jest tylko alergia – mówi. Jak pani Katarzyna szukała informacji o kuchni alergika? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!
Jeśli mają Państwo doświadczenia w kulinarnej "walce" z alergiami i chcieliby się Państwo nimi podzielić zapraszamy do kontaktu: matkapolka@polskieradio.pl
Audycja Joanny Mielewczyk "Matka Polka Feministka" gości na antenie w każdy wtorek o godz. 16.35.
(ed)