Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Jajka są zdrowe! Reszta to "czarny PR i lobby”
2013-05-07, 15:05 | aktualizacja 2013-05-08, 13:05
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka były na cenzurowanym. – Tymczasem paradoks polega na tym, że im więcej jajek jemy, tym dla nas lepiej – tłumaczyła Krystyna Naszkowska, autorka książki "Jedz, co chcesz. Sąd nad polski stołem”.
Posłuchaj
Skąd więc zła sława jajek? –To pewnie dlatego, że za wszystkim co jemy, stoją jakieś grupy lobbingowe i jakieś pieniądze. Często nie zdajemy sobie z tego sprawy, tymczasem najbogatszy chyba na świecie przemysł, poza zbrojeniowym, to farmaceutyczny. I ten przemysł wymyślił lek na cholesterol, wobec czego w latach 60. rozpętano prawdziwą fobię antycholesterolową. Trzeba było znaleźć winnych i to m.in. był jaja – tłumaczyła Krystyna Naszkowska w audycji "Instrukcja obsługi człowieka”.
Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
Tymczasem według najnowszych badań jedzenie jajek wcale nas nie zabija. - Paradoks polega na tym, że im więcej cholesterolu sobie dostarczymy, m.in. z jajek, tym mniej go produkujemy. A ten, który się odkłada w organizmie, to właśnie cholesterol produkowany prze nas w wątrobie – dodała Krystyna Naszkowska.
Ile jajek dziennie można jeść? Odpowiedź na to i wiele innych pytań znajdą Państwo w nagraniu audycji. Zapraszamy do słuchania.