Lepiej przeproś rzodkiewkę za niechęć do niej
Rzodkiewka jest trochę niechcianym warzywem. Jakaś taka twarda, ostra, nie często trafia do naszego menu. A szkoda, bo te czerwono-różowe kuleczki służą nie tylko do ozdoby.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Glow Images
- Rzodkiewka zawiera wszystkie podstawowe witaminy, a także żelazo, magnez, wapń, miedź, fluor i cynk - wymienia Urszula Kwiatek, dietetyk.
Gość Grażyny Dobroń zachęca do jedzenia nie tylko rzodkiewek, ale także liści tego warzywa. - Można je umyć i wkroić do sałatki, zawierają dużo magnezu.
Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
Dietetyczka podaje także dobry sposób na pokonanie ostrości i twardości rzodkiewki. - Trzeba ją zetrzeć na tarce i polać śmietaną. Ten zabieg złagodzi jej ostrość - podpowiada Urszula Kwiatek.
Warto także dodać, że rzodkiewka zalecana jest także dla osób które czują się kiepsko psychicznie. - Zawiera witaminę B1, a to jest taka witamina, której niedobory mogą doprowadzić do depresji - zdradza dietetyczka.