Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Kasza - dlaczego powinna się stać naszym chlebem powszednim
2013-03-15, 09:03 | aktualizacja 2013-03-26, 14:03
- Kasza jest cennym źródłem wapnia, żelaza i witamin z grupy B. Ma wyższą zawartość białka i cynku niż pieczywo - mówi Sylwia Leszczyńska, dietetyk.
Posłuchaj
Sylwia Leszczyńska podkreśla, że najwięcej żelaza znajdziemy w kaszy jaglanej. Rozmówczyni Grażyny Dobroń uważa, że nie doceniamy kaszy gryczanej, która dostarcza organizmowi bardzo dużo magnezu. - A zapotrzebowanie na magnez wzrasta u osób, które są bardziej podatne na stres - przypomina dietetyk. Jest ona także, wraz z jęczmienną perłową, najlepszym źródłem błonnika. - Porcja pół szklanki (ilość przed ugotowaniem) pokryje nam 25 proc. zapotrzebowania na błonnik, a jest on potrzebny dla regulacji pracy przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu - mówi ekspert.
Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
Bogatym źródłem wapnia będzie amarantus czy quinoa. - One dostarczą skwalenu, który zwalcza wolne rodniki, które niszczą błony komórkowe, na przykład komórek odpornościowych. Kasza amarantus zawiera też dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie - wyjaśnia gość "Instrukcji obsługi człowieka".