"Bariści" - reportaż
Jak papież Klemens VIII wypędził szatana z kawy
- Owoce kakaowca były wykorzystywane już w I tysiącleciu przed naszą erą. Wówczas gotowano je z dodatkiem masła i soli. Bardziej przypominały rodzaj kleiku czy kaszki niż napoju, który teraz spożywamy - mówi Maciej Marks, właściciel warszawskich restauracji.
Auf einen Kaffee mit
Foto: Glow Images/East News
Dodaj do playlisty
Maciej Marks opowiada, że dopiero pierwsze prażenie ziaren, ok. 1 300 roku naszej ery, otworzyło kawie drogę do sukcesu, w pełnym tego słowa znaczeniu, w świecie arabskim. - Prawdopodobnie po jakimś pożarze na plantacji kawy ktoś postanowił wykorzystać ziarna, które były spalone i przyrządził z nich napój - mówi ekspert.
Kawa przez długi czas była uważana za napój pogański, którego nie powinni pić chrześcijanie, ponieważ daje nienaturalne pobudzenie. Dopiero Klemens VIII na przełomie XVI i XVII wieku dokonał konsekracji "pogańskiego napoju”.
Reportaż w Trójce - słuchaj, kiedy chcesz >>>