Każdy rodzaj pieczywa jest niezdrowy?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Każdy rodzaj pieczywa jest niezdrowy?
Foto: Glow Images/East News

Amerykański kardiolog, dr William Davis, w swojej książce "Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym", przekonuje, by wyeliminować z diety nie tylko wyroby z mąki pszennej, ale także pełnoziarniste przetwory zbożowe.

Posłuchaj

"Instrukcja obsługi człowieka" 24.01.2013
+
Dodaj do playlisty
+

Dr William Davis w swojej książce "Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym", przekonuje, że dzięki odstawieniu pszenicy w diecie można schudnąć. - Autor sam był osobą otyłą. Doszedł do tego, że pszenica mu szkodzi. Gdy przestał ją jeść, schudł ok. 20 kg - mówi Małgorzata Źródlak, prezes zarządu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Amerykański kardiolog w swoim poradniku opisuje pacjentów, którym pomógł schudnąć, pozbyć się problemów z sercem, neurologicznych, z depresją, zalecając im dietę właśnie bez pszenicy.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>

Dlaczego pszenica nam szkodzi? - Od 30, 40 lat nie jemy pszenicy, tylko zboże sztucznie wyhodowane. Ono teraz zamiast 18 chromosomów ma  48. Jest to zupełnie inne zboże, niż było tysiące lat temu i, niestety, poprzez te sztuczne modyfikacje, stało się ono dla nas toksyczne - wyjaśnia rozmówczyni Grażyny Dobroń.

Prezes zarządu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej tłumaczy, że pszenica podnosi ciśnienie, wpływa nie tylko na układ trawienny, ale też powoduje procesy zapalne w układzie nerwowym.

Dr William Davis przekonuje, by wyeliminować z diety nie tylko wyroby z mąki pszennej, ale  także pełnoziarniste przetwory zbożowe. Dlaczego? - Chodzi o gluten zawarty w tych zbożach. On jest dla wielu osób toksyczny - tłumaczy Małgorzata Źródlak.

Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15. Zapraszamy.

Polecane