"Nie możemy przewidzieć kosztów wprowadzenia GMO"

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
 "Nie możemy przewidzieć kosztów wprowadzenia GMO"
Foto: Glow Images/East News

– GMO to eksperyment na żywych organizmach. Nie będzie od niego odwrotu, gdyż rośliny modyfikowane genetycznie krzyżują się z tymi niemodyfikowanymi – mówi Agnieszka Kręglicka, restauratorka.

Posłuchaj

Agnieszka Kręglicka w "Do południa" 5.12.2012
+
Dodaj do playlisty
+

Ostatnio modyfikacjami genetycznymi straszą nas wszyscy. Celebryci pozują do zdjęć ze zmutowanymi twarzami i hasłami, że GMO to śmierć. Politycy starają się roślinami zdobyć elektorat, nawet naukowcy mają skrajne zdania na temat roślin modyfikowanych genetycznie. –  Możemy być skonfundowani – przyznaje Agnieszka Kręglicka, restauratorka.
Gość Katarzyny Pruchnickiej mówi, że cała koncepcja stworzenia roślin modyfikowanych genetycznie służy rolnictwu wielkoprzemysłowemu, masowemu. – Jeżeli  w ogóle stajemy do wyścigu, żeby produkować więcej i taniej jedzenia, to mylimy się w pryncypiach, gubimy to, co jest w jedzeniu najważniejsze – czyli, czy ono nam służy –  tłumaczy.
Znana restauratorka uważa, że GMO nie pomoże, jak argumentują jego zwolennicy,  w walce z głodem na świecie.  – Od czasu gdy jest produkowana żywność modyfikowana genetycznie, liczba głodujących wzrosła, więc może tutaj nie ma zależności  –  mówi Agnieszka Kręglicka.
Znawczyni kuchni przekonuje, że o tej porze roku powinniśmy szczególnie cieszyć się smakiem warzyw korzeniowych, który jest teraz najpełniejszy. – Teraz marchew jest najbardziej soczysta i twarda, w szczególności ta ekologiczna – przekonuje gość Trójki.

Zapraszamy do słuchania "Do południa" od poniedziałku do czwartku między 9.00 a 12.00.

Polecane