"Nie możemy przewidzieć kosztów wprowadzenia GMO"
2012-12-05, 11:12 | aktualizacja 2012-12-05, 11:12
– GMO to eksperyment na żywych organizmach. Nie będzie od niego odwrotu, gdyż rośliny modyfikowane genetycznie krzyżują się z tymi niemodyfikowanymi – mówi Agnieszka Kręglicka, restauratorka.
Posłuchaj
Ostatnio modyfikacjami genetycznymi straszą nas wszyscy. Celebryci pozują do zdjęć ze zmutowanymi twarzami i hasłami, że GMO to śmierć. Politycy starają się roślinami zdobyć elektorat, nawet naukowcy mają skrajne zdania na temat roślin modyfikowanych genetycznie. – Możemy być skonfundowani – przyznaje Agnieszka Kręglicka, restauratorka.
Gość Katarzyny Pruchnickiej mówi, że cała koncepcja stworzenia roślin modyfikowanych genetycznie służy rolnictwu wielkoprzemysłowemu, masowemu. – Jeżeli w ogóle stajemy do wyścigu, żeby produkować więcej i taniej jedzenia, to mylimy się w pryncypiach, gubimy to, co jest w jedzeniu najważniejsze – czyli, czy ono nam służy – tłumaczy.
Znana restauratorka uważa, że GMO nie pomoże, jak argumentują jego zwolennicy, w walce z głodem na świecie. – Od czasu gdy jest produkowana żywność modyfikowana genetycznie, liczba głodujących wzrosła, więc może tutaj nie ma zależności – mówi Agnieszka Kręglicka.
Znawczyni kuchni przekonuje, że o tej porze roku powinniśmy szczególnie cieszyć się smakiem warzyw korzeniowych, który jest teraz najpełniejszy. – Teraz marchew jest najbardziej soczysta i twarda, w szczególności ta ekologiczna – przekonuje gość Trójki.